Metaal allergieën 

De meeste allergische reacties vinden plaats door contact met de metalen nikkel, chroom, kobalt, palladium en soms titanium.

 

Bekende symptomen zijn een rode huid, jeuk die leidt tot krabben met het risico op infectie. Korst vorming, huidschilfers, zwellingen en huid verdikking soms met pijnlijke kloven. Ook kunnen er bultjes en vochtblaasjes vormen.

 

Metallisch nikkel, nikkelzouten en nikkeloxiden kunnen contact allergieën veroorzaken.

Chloor aanwezig in menselijk zweet speelt daarbij een rol omdat chloor op nikkel reageert en zich omzet tot nikkelzout NiCl2. 

 

Contact, met metallisch kobalt en met kobaltverbindingen kan leiden tot een kobaltallergie (contact)eczeem. Kobalt vindt je in hoogwaardige staallegering even als nikkel en chroom. Goedkopere sieraden, gemaakt van roestvrij staal of nikkel, bevatten vaak kobalt.

 

Diverse soorten metalen  

 

Chirurgisch Staal  (316L 316LVM) heeft een hoge corrossie bestendigheid en roest daardoor vrijwel niet. Roestvast staal bevat tussen de 10% en 14% nikkel, dit is nodig om het roestvast te maken.

De wetgeving vereist een lager nikkelgehalte, Daardoor mag dit materiaal niet meer voor nieuwe piercings gebruikt worden. De legering is echter zodanig dat de afgifte van nikkel binnen de normen ligt die voor geheelde piercings gelden.

Omdat er nikkel in Chirurgisch Staal zit kun je dit materiaal het best alleen gebruiken als er geen allergie of overgevoeligheid is en alleen in reeds geheelde piercings.

Chirurgisch staal dragen als je piercing holte nog niet genezen is kan leiden tot een nikkelallergie  

 

Titanium(Ti 6Al-4V ELI) is hypo allergeen en bevat geen nikkel, uitstekend geschikt voor nieuwe piercings.
Titanium is twee keer zo sterk als staal en 47% lichter in gewicht dan staal. Titanium is iets duurder als staal. 

 

Niobium  is een nikkel-vrij metaal

 

Sterling zilver heeft een gehalte van 92.5% (925/1000-ste deel, 0.925). Sterling is vooral een voorkomende term bij zilveren sieraden(geen puur zilver) Vaak gemengd met koper.

 

Goud heeft een wat poreuze structuur, waardoor de kans op ontstekingen bij een nog niet genezen piercing iets groter is . Om deze reden worden nieuwe piercings ook niet gezet met goud. 

 

  • 333 = 8 karaat goud   = 33,3% puur goud
  • 375 = 9 karaat goud   = 37.5% puur goud
  • 416 = 10 karaat goud = 41,6% puur  goud
  • 585 = 14 karaat goud = 58,5% puur goud
  • 625 = 15 karaat goud = 62,5% puur goud
  • 750 = 18 karaat goud = 75% puur goud
  • 875 = 20 karaat goud = 87,5% puur goud
  • 916 = 22 karaat goud = 91,6% puur goud
  • 999 = 24 karaat goud = 99.9% puur goud

 

Gold plated dit betekend dat het NIET van goud is, maar is VERGULD met een heel dun laagje goud.(14kt, 18 kt tot 22 kt) Onder dit laagje kan de basis van chirurgisch staal zijn, of van sterling zilver. 

 

Andere materialen 

PTFE (Teflon) ook wel Bio flex is flexibel en nikker-vrij makkelijk te bewerken en kan ondanks het materiaal gewoon in de autoclaaf tot 230 graden. 

Acryl is vrij licht een nadeel van acryl is dat het poreus is.